Post partum doula opleiding

De Doula is het meest bekend van de werkzaamheden als geboortedoula, geboortecoach.

Maar wist jij dat er ook een postpartum-doula en baby verzorgingsspecialist bestaat?
Deze biedt support in de periode vanaf de geboorte (in Nederland meestal na de kraamweek en het vertrek van de kraamzorg) totdat het kindje 1 jaar wordt.
Hoe zou jij het vinden om kersverse ouders te ondersteunen? Om een rustpunt te zijn, die níet de honderste ‘je moet-adviezen’ brengt, maar die met ouders stilstaat bij waar zíj behoefte aan hebben? En wat bij hén past?
Iemand die onvoorwaardelijke ondersteuning biedt en echt naar hen luistert.

Die hen helpt om als kersverse ouder zelfvertrouwen op te bouwen.

Het beroep doula is vanuit Amerika, waar helemaal geen kraamzorg bestaat, naar Europa gekomen. De postpartum-doula heeft dan ook deels haar wortels in het ondersteunen van kraamgezinnen in de eerste weken. Er bestaan ook andere postpartum-doula opleidingen, waar de nadruk ligt op bepaalde inheemse tradities en rituelen, en waar bevallen vrouwen ondersteund worden. Belly binds, kruidenbaden en yoni steams, en de focus op o.a. fysiek welzijn, zijn de eerste 1000 dagen uiteraard heel waardevol. In de beroepspraktijk zag ons docententeam echter dat er in dat eerste jaar een enorme behoefte is aan emotionele ondersteuning aan ouders en zeker ook aan praktische tips over verzorging. Daarom heeft In Bloei gekozen voor een combinatieopleiding van die twee aspecten, waarvan wij in de praktijk zagen dat daaraan de behoefte het grootst was.

De grote thema’s waar onze (geboortedoula)cliënten nog weken en soms maanden na de geboorte contact over opnemen, gaan vooral over het volgende:
– zelfzorg als je weinig slaapt
– de verbinding met jezelf en/of je partner niet kwijt willen raken of terug willen vinden
– omgaan met faal- of schuldgevoel
– het los moeten laten van een ideaalbeeld over voeding, dagindeling, slaapritmes
– gevoelens van eenzaamheid of zelfs wanhoop

Ouders lopen er tegenaan, dat de realiteit van de postpartum periode vaak anders blijkt dan het beeld wat ze hadden over die tijd. Veel nieuwe ouders voelen zich ineens eenzaam in de praktijk van het leven met baby, en zijn soms radeloos. Ze weten niet hoe ze met alle adviezen moeten navigeren en staan ver af van de keuzes, die ze vooraf gedacht hadden te zullen maken. Of ze proberen juist aan die keuzes vast te houden, terwijl ze hierdoor zelf, emotioneel, of in hun relatie, vooral spanning van ervaren.

Hoe mooi is het als je dan extra ondersteuning kan brengen. Met kennis over voeding voor moeder en kind. Met kennis over slaapritmes, dagritmes en hechting. En je de band tussen ouders en kind centraal kunt stellen en van daaruit kan bouwen aan een plan waarin je clienten uitgroeien tot ouders vol zelfvertrouwen. Ouders, die bewust hun eigen keuzes kunnen maken, afgestemd op hun eigen wensen en leven.

Wil jij dat luisterende oor zijn en hen helpen met hun ondersteuningsvraag in deze bijzondere tijd, in dat eerst jaar na de geboorte?

Dan is de Postpartum-doula en baby verzorgingsspecialist opleiding bij In Bloei zeker de juiste opleiding voor je!

Hoe word je een geweldige doula: uitgebreid leertraject

Tijdens de postpartum-doulaopleiding bij In Bloei loop je samen met een groep gelijkgestemden een bijzonder traject, dat jou opleidt tot postpartum-doula en baby verzorgingsspecialist.
Wij willen anderen volledig zonder oordeel en met 100% support bij kunnen staan. Daarom biedt de postpartum-doulaopleiding een uitgebreid leertraject aan, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. En zo word je een geweldige postpartum-doula en leer je ondersteuning bieden bij babyverzorging in dat eerste jaar.

We bieden bij In Bloei al enige tijd scholing voor In Bloei studenten of In Bloei afgestudeerde doula’s: in een fijne groep je pakket als geboorte-doula uit breiden tot postpartum-doula. Studenten ontvangen een handboek en twee dagen beroepspraktijk training. Daarin leren ze veilig badderen, babymassage, pased bottle feeding en inbakeren. Verder gaan we aan de slag met het ondersteuningsplan voor hechting, basis dagritmes en casuïstiek. We doen praktische oefeningen en rollenspel. Er zijn twee praktijkdagen aan deze opleiding gekoppeld. De volgende verkorte postpartum-doulaopleiding voor In Bloeiers start voorjaar 2023.

We bieden we nu ook een volledige opleiding voor niet-studenten of In Bloei doula’s, die voor het eerst de reis naar (postpartum-) doula willen maken.
Deze volledige opleiding tot postpartum-doula en baby verzorgingsspecialist start 17 oktober.
Deze opleiding bestaat uit drie praktijkdagen (in december) en diverse online modules. Naast de twee dagen beroepspraktijk zoals in de verkorte opleiding omschreven staat, ga je in deze complete opleiding ook aan de slag met kennismakingsgesprekken, hoe je jouw diensten vorm kunt geven en nog veel meer.
In de online modules krijg je uitleg over de basishouding van de postpartum-doula, coachingstools voor emotionele ondersteuning, achtergrond informatie over veilige hechting en tips over het ondersteunen van een fijne sfeer tussen de ouders.

Je vindt bij ons ook een warm nest van In Bloei doula’s (to be) om je bij aan te sluiten.

2017-10-07-In-Bloei-lesdag-3-4-16_edit

Als jij postpartum-doula wilt worden, schrijf je dan nú in voor de opleiding!

Schrijf je in

Opleidingsprogramma

De volledige postpartum-doula en baby verzorgingsspecialist opleiding omvat 9 online modules en 3 lesdagen van half 10 tot half 5.

Je start de opleiding start met een groep studenten, die op de startdatum middels een zoom-meeting met elkaar kennis zullen maken.

Er wordt gewerkt met een huiswerkboek om alle lesstof ook naar je eigen inzichten vorm te geven. Tevens is er elke zes weken mogelijkheid om online vragen te stellen in de zoombijeenkomsten. Deze data worden in de startmail met je gedeeld.

Je krijgt vanaf de start van de opleiding een mentor waar je ook praktijkvragen aan kunt stellen.

Voor diplomering biedt je ook in totaal 15 uren post partum ondersteuning bij tenminste twee gezinnen. Deze stage voer je zelfstandig uit en je zoekt zelf je cliënten. Van ons krijg je alle tools hoe je deze ondersteuning vorm kan geven.

De praktijkdagen vinden plaats nadat je met de online lessen van start bent gegaan. Deze dagen hebben een workshopachtig karakter, met een gebalanceerde afwisseling tussen af en toe wat theorie en vooral veel praktijk.

De praktijkdagen zullen plaatsvinden op 15, 16 en 17 december 2022.

Globale indeling van de lesdagen:

Mentorschapsprogramma

Je krijgt een persoonlijke mentor toegewezen. Het mentorschaps programma van doula opleiding In Bloei bestaat er onder meer uit, dat je door een ervaren doula be-doula-ed wordt.

Het mentorschapsprogramma biedt onder meer veel aandacht aan jouw eigen processen, waaronder zeker ook hoe je voor jezelf kunt zorgen. Juist opdat je er dan kunt zijn voor anderen! Het legt een sterke basis. De mentor begeleidt en ondersteunt jou vanaf de eerste lesdag tot de laatste stage; tijdens je gehele studie dus. Zij heeft alle aandacht voor jouw beroepsmatige en persoonlijke ontwikkeling.

Je wordt dus gedurende je hele studietijd gevolgd en kunt dié ondersteuning krijgen die jij nodig hebt. Je neemt ook deel aan een intervisiegroep om je ontwikkelingen te delen en om ervaringen uit te wisselen.

Meer weten? Ontmoet het In Bloei team!

Opleidingseisen

Je dient alle online modules gevolgd te hebben en de drie praktijk dagen te hebben bijgewoond, met een actieve en betrokken deelname. Er wordt van je verwacht ,dat je als zelfstandig post partum doula-in-opleiding minimaal twee stagegezinnen ondersteunt. Waar je natuurlijk ook een verslag van maakt.

Daarnaast vraagt In Bloei voor de afronding van deze opleiding een eindproduct in de vorm van een open boek eindtoets.

Je hebt in totaal, vanaf de startdatum van de eerste online lesdag gerekend, 18 maanden om de opleiding af te ronden. In die periode loop je dus ook je stages. Je wordt beoordeeld op doorlopen van de online lesstof, je lesinzet en aanwezigheid, je deelname aan intervisies en het contact met je mentor, de stages, en de (online open boek) kennistoets.
Als dit alles met voldoende beoordeeld is, en het eindgesprek positief verloopt, ontvang je een diploma.

Studieduur

Afhankelijk van het tempo waarin je stages zoekt en volgt, is de opleidingsduur gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden. Vanaf de 1e module kan je beginnen met je stages. Die regel je zelf.

Er is veel digitaal studiemateriaal dat 18 maanden vanaf de eerste lesdag beschikbaar blijft. Er wordt van de je verwacht, dat je binnen die 18 maanden afstudeert.

Wat studenten vertellen over de opleiding

“De docenten zijn bevlogen docenten! Ze hebben zelf jarenlang ervaring en daardoor hebben ze veel te delen en aan te bieden. De opleiding is met een lach en een traan. Grappige momenten en momenten dat er veel compassie is voor elkaar.

Wat ik ook zo bijzonder vind, is dat je een mentor toebedeeld krijgt. Zo fijn!! En… alles is online terug te vinden… van alles wat we geleerd hebben is er een naslagwerk. In één woord… niet nadenken welke opleiding… maar gewoon DOEN… bij IN BLOEI en GROEI !!”

– Anita

Praktische informatie

Vooropleiding

Een voorafgaande HBO-opleiding is niet verplicht. Wel vragen we HBO-werk-en denkniveau, dit is nodig om het niveau en het tempo van de opleiding goed te kunnen volgen.

Lessen en begeleiding

Je krijgt toegang tot de In Bloei academie. Je krijgt een inlog voor de In Bloei academi,e waar de lesstof online beschikbaar is. Studenten ontvangen tevens studenten een opleidingsreader. Het digitale materiaal blijft tot afstuderen of maximaal 18 maanden vanaf de start van de opleiding beschikbaar.

Iedere student krijgt een mentor toegewezen, die haar tijdens de opleiding begeleidt, en die een intervisiegroep coördineert, om  kennis en ervaring uit te wisselen.

Locatie en tijden

De postpartum-doula opleiding gaat 17 oktober van start met de online lessen.
De praktijkdagen van deze opleiding zullen zijn:

15, 16 en 17 december

De lestijden zijn van 09.30 tot 16.30 uur

Verzorging

Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers erbij.

De lunches zijn “potluck”. (behalve in tijden van Corona, dan is het eigen lunchtrommels). Daarvoor vragen we je iets te eten mee te brengen om met elkaar te delen. We maken dan een buffet, zodat we samen van een heerlijke lunch kunnen genieten. Indien je dieetwensen hebt kun je iets maken wat je zelf mag hebben, je wensen delen in de groep of desgewenst toch een eigen lunchtrommel meenemen.

Kosten

Een overzicht van de kosten en de betalings- en annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

We hebben een ondersteuningsprogramma opgezet met 8 uitgewerkte eigenschappen voor een succesvolle doula. En handvatten hoe dit vorm te geven. Als doula heb je vooral je hart en je handen en we willen jullie ondersteunen met praktische tools. Maar zeker ook leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, met spanning van het op wacht staan en de balans met thuis en met lastige doula situaties om kunt gaan. Vol zelfvertrouwen aan dit vak starten en met de tools en het netwerk om alles aan te kunnen wat op je pad komt.

De opleiding is zo opgezet dat elke student werkt vanuit eigen mogelijkheden en vaardigheden. We werken met “groei en bloeilijsten” om je ontwikkelingen voor jezelf en je mentor goed in kaart te brengen. Deze zijn onderdeel van je eigen Groeibox en kan je bespreken met je mentor en intervisiegroep, voor de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden. Met je Bloeibox kan je de persoonlijke leerlijn bijhouden. Zo krijg je zelf zicht op alle competenties die je al beheerst en in kunt zetten of verder ontwikkelen.

Terug naar het totale cursusaanbod