Post partum opleiding

Post partum doula opleiding

De Doula is het meest bekent van de werkzaamheden als geboortedoula, geboortecoach. Wist je dat er ook een post partum doula bestaat?
Deze biedt support in de periode vanaf de geboorte (in Nederland vaker na de kraamweek en vertrek van kraamzorg) totdat het kindje 1 jaar wordt.
Hoe zou jij het vinden om kersverse ouders te ondersteunen? Om een rustpunt te zijn die niet de honderste ‘je moet’ adviezen brengt, maar die met ouders stilstaat bij waar ze behoefte aan hebben? En wat bij hen past?
Die onvoorwaardelijke ondersteuning biedt. En echt luistert in plaats van alleen met de baby wil knuffelen? Hun zelfvertrouwen helpen opbouwen.

Het beroep doula is over komen waaien uit Amerika, waar helemaal geen kraamzorg bestaat. De post partum doula heeft deels haar wortels in het ondersteunen van kraamvrouwen in de eerste weken. En je ziet veel workshops waar aangeboden wordt om middels inheemse tradities en rituelen om vrouwen te ondersteunen. Wij zien echter dat er een enorme behoefte is aan emotionele ondersteuning in dat eerste jaar.
Waar het gaat over voor jezelf zorgen als je ook een baby moet voeden en verzorgen. En ouders leren om met thema’s als schuldgevoel, slapeloosheid, dagrimtes om te gaan. Zo veel nieuwe ouders voelen zich eenzaam, zijn soms radeloos. Weten niet hoe ze alle adviezen moeten navigeren en staan ver af van de keuzes die ze gedacht hadden te zullen maken. Of proberen juist aan keuzes vast te houden terwijl ze hier emotioneel of in hun relatie vooral spanning van ervaren.

Hoe mooi is het als je extra ondersteuning kan brengen. Met kennis over voeding voor moeder en kind. Met kennis over slaapritmes, dagritmes en hechting. En je de band tussen ouders en kind centraal kunt stellen en van daaruit kan bouwen aan een plan waarin je clienten uitgroeien tot ouders vol zelfvertrouwen. Die bewust hun eigen keuzes kunnen maken, afgestemd op hun eigen wensen en leven.

Wil jij dat luisterende oor zijn en hen helpen met hun ondersteuningsvraag in deze bijzondere tijd in dat eerst jaar na de geboorte?

Dan is doula opleiding In Bloei zeker de juiste opleiding voor je!

Hoe word je een geweldige doula: uitgebreid leertraject

De post partum doula opleiding bij In Bloei biedt loop je samen met een groep gelijkgestemden een bijzonder traject door, dat jou opleidt tot doula. Wij willen anderen volledig zonder oordeel en met 100% support bij kunnen staan. Daarom biedt de post partum doula opleiding een uitgebreid leertraject aan, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. Zo word je een geweldige post partum doula.

We bieden bij de doula opleiding een fijne groep vrouwen om je pakket als geboorte doula uit te breiden tot post partum doula of om voor het eerst de reis tot (post partum) doula te maken.

Je vindt een warm nest van In Bloei doula’s (to be) om je bij aan te sluiten.

De opleiding bestaat uit 11 online modules en 3 praktijkdagen.

2017-10-07-In-Bloei-lesdag-3-4-16_edit

Als jij doula wil worden, schrijf je dan nú in voor de opleiding in Arnhem deze maart of in september in Rotterdam!

Schrijf je in

Visie achter doula opleiding In Bloei – klassikaal

De visie van doula opleiding In Bloei, de kernwaarden en de opzet van de opleiding vind je op de home pagina. Hier lees je ook meer over het speciale Groei en Bloei programma dat zo kenmerkend is voor onze doula opleiding.

Opleidingsprogramma

De post partum doula opleiding omvat 3 lesdagen van half 10 tot half 5.
En 11 online modules.

De opleiding start met een groep, die op de startdatum middels een zoom meeting met elkaar kennis zullen maken.
Er wordt gewerkt met een huiswerkboek om alle lesstof ook naar je eigen inzichten vorm te geven. Tevens is er maandelijks mogelijkheid om online vragen te stellen in de coach calls. Deze zullen elke eerste maandag van de maand plaatsvinden.

Je krijgt vanaf de start van de opleiding een mentor waar je ook praktijkvragen aan kunt stellen.

Voor diplomering biedt je ook in totaal 15 uren post partum ondersteuning bij tenminste twee gezinnen. Deze stage voer je zelfstandig uit en je zoekt zelf je cliënten. Van ons krijg je alle tools hoe je deze ondersteuning vorm kan geven.

De praktijkdagen vinden plaats nadat je al met de online lessen van start bent gegaan. Deze dagen hebben een workshopachtig karakter, met een gebalanceerde afwisseling tussen af en toe wat theorie en vooral veel praktijk.

Globale indeling van de lesdagen:

Mentorschapsprogramma

Je krijgt een persoonlijke mentor toegewezen. Het mentorschaps programma van doula opleiding In Bloei bestaat er onder meer uit, dat je door een ervaren doula be-doula-ed wordt.

Het mentorschapsprogramma heeft onder meer veel aandacht aan jouw eigen processen, waaronder ook voor hoe je voor jezelf kunt zorgen. Zodát je er kunt zijn voor anderen! Het legt een sterke basis. De mentor begeleidt en ondersteunt van de eerste lesdag tot laatste stage; dus je gehele studie. Zij heeft alle aandacht voor jouw beroepsmatige en persoonlijke ontwikkeling.

Je wordt dus gedurende je hele studietijd gevolgd en kunt dié ondersteuning krijgen die jij nodig hebt. Je neemt ook deel aan een intervisiegroep om je ontwikkelingen te delen en om ervaringen uit te wisselen.

Meer weten? Ontmoet het In Bloei team!

Opleidingseisen

Je dient alle online modules gevolgd te hebben en alle drie de praktijk dagen te volgen, met actieve en betrokken deelname. Er wordt van je verwacht dat je als zelfstandig post partum doula-in-opleiding minimaal twee stagegezinnen ondersteunt. Waar je natuurlijk ook een verslag van maakt.

Daarnaast vraagt doula opleiding een eindproduct in de vorm van een open boek eindtoets.

Je hebt in totaal, vanaf de startdatum van de eerste online lesdag gerekend, 18 maanden om de opleiding af te ronden. In die periode loop je dus ook je stages. Je wordt beoordeeld op lesinzet en aanwezigheid, deelname aan intervisie en contact met mentor, de stages, en de eindtoets. Als dit alles met voldoende beoordeeld is en het eindgesprek positief verloopt, ontvang je een diploma.

Studieduur

Afhankelijk van het tempo waarin je stages zoekt en volgt, is de opleidingsduur gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden. Vanaf het 1e weekend kan je beginnen met je stages. Die regel je zelf.

Er is veel digitaal studiemateriaal dat 18 maanden vanaf de eerste lesdag beschikbaar blijft. Er wordt van de je verwacht, dat je binnen die 18 maanden afstudeert.

Wat studenten vertellen over de opleiding

“De docenten zijn bevlogen docenten! Ze hebben zelf jarenlang ervaring en daardoor hebben ze veel te delen en aan te bieden. De opleiding is met een lach en een traan. Grappige momenten en momenten dat er veel compassie is voor elkaar.

Wat ik ook zo bijzonder vind, is dat je een mentor toebedeeld krijgt. Zo fijn!! En… alles is online terug te vinden… van alles wat we geleerd hebben is er een naslagwerk. In één woord… niet nadenken welke opleiding… maar gewoon DOEN… bij IN BLOEI en GROEI !!”

– Anita

Praktische informatie

Vooropleiding

Vooropleiding. Een voorafgaande HBO-opleiding is niet verplicht. Wel vragen we HBO-werk-en denkniveau, dit is nodig om het niveau en het tempo van de opleiding goed te kunnen volgen.

Lessen en begeleiding

De studenten krijgen een inlog op de In Bloei academie waar de lesstof online beschikbaar is. Tevens ontvangen studenten een opleidingsreader. Het digitale materiaal blijft tot afstuderen of maximaal 18 maanden vanaf de start van de opleiding beschikbaar.
Iedere student krijgt een mentor toegewezen, die haar tijdens de opleiding begeleidt en een intervisiegroep om kennis en ervaring mee uit te wisselen.

Locatie en tijden

De post partum opleiding gaat 14 juni van start met de online lessen.
De praktijkdagen van deze opleiding zullen zijn:

15, 16 en 17 oktober

De lestijden zijn van 09.30 tot 16.30 uur

Verzorging

Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers erbij.

De lunches zijn “potluck”. (behalve in tijden van Corona, dan is het eigen lunchtrommels). Daarvoor vragen we je iets te eten mee te brengen om met elkaar te delen. We maken dan een buffet, zodat we samen van een heerlijke lunch kunnen genieten. Indien je dieetwensen hebt kun je iets maken wat je zelf mag hebben, je wensen delen in de groep of desgewenst toch een eigen lunchtrommel meenemen.

Kosten

Een overzicht van de kosten en de betalings- en annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

We hebben een ondersteuningsprogramma opgezet met 8 uitgewerkte eigenschappen voor een succesvolle doula. En handvatten hoe dit vorm te geven. Als doula heb je vooral je hart en je handen en we willen jullie ondersteunen met praktische tools. Maar zeker ook leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, met spanning van het op wacht staan en de balans met thuis en met lastige doula situaties om kunt gaan. Vol zelfvertrouwen aan dit vak starten en met de tools en het netwerk om alles aan te kunnen wat op je pad komt.

De opleiding is zo opgezet dat elke student werkt vanuit eigen mogelijkheden en vaardigheden. We werken met “groei en bloeilijsten” om je ontwikkelingen voor jezelf en je mentor goed in kaart te brengen. Deze zijn onderdeel van je eigen Groeibox en kan je bespreken met je mentor en intervisiegroep, voor de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden. Met je Bloeibox kan je de persoonlijke leerlijn bijhouden. Zo krijg je zelf zicht op alle competenties die je al beheerst en in kunt zetten of verder ontwikkelen.

Terug naar het totale cursusaanbod