Wat houdt ons vak nu eigenlijk in? Wat is een doula of wat doet een doula dan?
Vaak lees je vooral wat een doula niet doet, zoals zich bemoeien met medisch handelen of de partner overbodig maken. Wat een doula echter is, is een expert in het bieden van emotionele ondersteuning bij life-events.
Wat doet een doula dan?
Wij leiden doula’s op tot experts in emotionele ondersteuning. Elke professional in de geboortekamer heeft zijn eigen rol. De verloskundige of arts heeft de eindverantwoordelijk voor de medische zorg, de kraamverzorgende of verpleegkundige assisteert en ondersteund. En wij als doula’s houden ons vooral bezig met het emotioneel welzijn van client én partner.
We zijn al in de aanloop naar de geboorte betrokken, waar we:
- ondersteunen in een realistisch beeld over de bevalling,
- praten over angsten,
- over kwaliteiten die ze al hebben,
- tools die kunnen helpen.
Zo komt er vaak al meer rust en vertrouwen over de bevalling voordat zelfs de eerste wee is geweest. En geven clienten vaak aan minder tegen de geboorte op te zien of er zelfs naar uit te kijken.
Bij de geboorte zelf kunnen we ingeroepen vanaf het eerste moment dat er echt behoefte is aan :
- wat meer rust,
- een boost voor het zelfvertrouwen,
- een vertrouwd gezicht wat blijft.
We zijn niet gebonden aan wisseldiensten en ook als de zorg aan het ziekenhuis wordt overgedragen of de bevalling uitmondt op een keizersnede blijven we betrokken en vangen we clienten op.
We letten dus steeds op dingen als;
- hoe hantert de barende de pijn,
- wat zeggen ze tegen zichzelf,
- mogelijk werkt een andere houding beter om de weeen op te vangen,
- kan masseren of tegendruk nu fysiek verlichting bieden.
Tegelijkertijd houden we in de gaten hoe het voor de partner is, wat deze nodig heeft en of deze wel voor zichzelf zorgt door tijdig te eten, drinken etc. De enkele partner die namelijk flauwvalt, heeft meestal juist urenlang zo gezorgd en is zo betrokken geweest, dat die de dalende bloedsuikers en dehydratatie bij zichzelf niet bemerkt. Bovendien zijn we er bij eventuele spoedsituaties ook des te meer om gewoon naast de partner te zitten en te ondersteunen.
Omdat we een eigen expertise en rol hebben, merken we ook dat de samenwerking met zorgverleners over het algemeen uitstekend verloopt.
Bij In Bloei is er veel aandacht voor een goede samenwerking met zorgverleners en richten we ons ook op het blijven ontwikkelen van kennis over het sociaal emotionele aspect van de geboorte.
We hebben aandacht voor de verschillende behoeftes van clienten die centraal kunnen staan en hoe om te gaan met clienten waar iets meer ondersteuning nodig is dan bij de gemiddelde client. Zo hebben onze docenten ervaring met het ondersteunen bij clienten waar de barende vrouw óf partner een post traumatische stress stoornis, adhd, (aan) autisme (verwant), een angststoornis of depressie geconstateerd is.
Doula’s in opleiding leren tevens een methodiek hoe ze een analyse van de kwaliteiten en uitdagingen van clienten kunnen maken en een ondersteuningsplan op maat kunnen maken.