Specialisatieopleiding rouw-en-verliesdoula 23 februari 2024

Afhankelijk van welke cijfers je aanhoudt, maken 1-10 tot zelfs 1-3 ouders een vorm van verliesgeboorte mee. Wat bij deze opleiding aangehouden wordt onder de term verliesgeboorte, is elk verlies met betrekking tot en in of na de zwangerschap. We hebben het dan over een (vroege) miskraam, (spontane) abortus, kindje wat in de buik overlijdt of een niet met het leven verenigbare aandoening heeft. In de opleiding wordt uitgebreid ingegaan op de vormen van verlies. Het feit blijft dat doula’s zo’n verlies bij cliënten mee gaat maken in haar carrière. Je ziet het soms tijdens je begeleidingstraject en/óf dat ouders zo’n verlies in de voorgeschiedenis hebben waarna ze een doula willen.
Wil jij ouders tot steun zijn bij zo’n levensveranderende gebeurtenis? Voel jij passie om aanstaande ouders bij te staan, tot steun te zijn en met hen het pad te lopen wat zij te gaan hebben in hun rouw en verlies? Wil je praktische tools en handvatten hoe hulp te bieden, maar ook voor jezelf te zorgen en toch te kunnen zijn met hun verdriet? Dan is deze specialisatiescholing iets voor jou.

Verdiep jouw vaardigheden als doula middels ons uitgebreide leertraject

Deze specialisatieopleiding tot rouw-en-verliesdoula combineert het beste van twee  opleidingsvormen in een: klassikaal én online. Deze hybride vorm van opleiden start met een gezamelijke, verbindende startdag. Daarna wordt (met name het theoretische) deel van de opleiding online aangeboden, via de digitale In Bloei Academie. Vervolgens zijn er nog twee verdiepende scholingsdagen met ademoefeningen, visualisaties en lichaamswerk, waarmee je de tools krijgt om ouders optimaal te ondersteunen. Deze opleiding biedt een werkboek en een uitgebreid leertraject aan, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. Kijken naar je eigen rouw en verlies ervaringen, hoe je ruimte maakt voor leven en dood en hoe je kan zorgen dat jouw emoties in het moment niet groter zijn dan die van de ouders die je komt ondersteunen.

Professionaliteit en kwaliteit staan in onze werkwijze en onderwijsprogramma’s centraal. We hebben voor deze scholing dan ook in samenwerking met dé rouwdouw van Nederland opgezet. Doula Lau is tevens docent en mentor bij deze opleiding. Bij aanvang van deze opleiding dien je voldoende basiskennis te hebben om het doulavak goed uit te kunnen uitoefenen. Je gaat dus eerst een gesprek met beide docenten aan om jouw kennis, ervaring en motivatie te toetsen, voordat je ingeschreven kan worden voor deze scholing. Middels deze specialisatieopleiding kan je nog verder jouw vaardigheden rondom ondersteunen bij/na verlies uitdiepen. In Bloei heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd in het psychosociale aspect van het doulavak, dus ook bij deze specialisatiesscholing voert deze kennis en ervaring de hoofdtoon. Specifieke kennis en methodieken gericht op emotionele ondersteuning, zijn onderdeel van onze opleidingen.

Online-nw-768x403

Wil jij jouw kennis en kunde in het ondersteunen bij/na verlies uitbreiden en dit jaar nog beginnen met de opleiding tot rouw-en-verliesdoula? Schrijf je dan nú in voor de specialisatie opleiding!

Schrijf je in

Opleidingsprogramma

Week-voor-week-programma

Je start jouw opleiding met een klassikale startdag voor de hele groep, waar we het hebben over wat rouw voor je is. Daarna kan je zelf op je eigen tijd starten met de online Doula-opleiding tot rouw-en-verlies-doula. Deze hybride opleiding omvat 16 modules, die elk een of twee lessen bevatten. We bieden een week-voor-week-lesprogramma, waarin je elke week een nieuwe les ontvangt. Je krijgt een werkboek om je eigen proces in bij te houden en met verdiepende opdrachten of vragen. De lessen kan je week voor week volgen en zo in  een periode van 20 weken je kennis en kunde verdiepen. Dit stap-voor-stap-programma, geeft ruimte voor jouw verwerkingsproces en je persoonlijke groei en ontwikkeling optimaal de ruimte te geven ondersteunen. Je kan nadat de module voor je geopend is zelf kiezen wanneer je deze volgt. Daarnaast zijn de kennisonderdelen zo opgezet dat je van sommige onderdelen kan kiezen alleen de basisomschrijving te lezen. En pas op het moment dat je dat type verlies bij cliënten tegen mocht komen, de details, cijfers en opties die ouders hebben helemaal door kan lezen. Zo blijft de lesstof behapbaar en niet te veel theoretische feitjes. Enkele weken na de start van de opleiding zijn er ook twee praktijkdagen, waarin we klassikaal met lichaamswerk, ademhaling en andere technieken aan de slag gaan, om een brede basis en voldoende oefening te bieden.
Je behoudt ook een jaar na het afronden van de specialisatiescholing toegang tot alle informatie. Zodat je alles terug kan lezen, mocht je ermee van doen krijgen.

Naast de online lesstof en praktijkdagen, ga je ‘met en van elkaar leren’ via online intervisiebijeenkomsten met de mentor en online bijeenkomsten met de klas.

Globale indeling van opleiding:

Module 1:

Doula kennis

 • De rol en eigenschappen van een rouw-en-verlies-doula
 • Basishouding en kerntaken

Module 2:

Doula kennis

 • Counseling
 • Empathie en compassie

Rouw & verlies kennis

 • taboes en oordelen
 • taalgebruik

Module 3:

Rouw & verlies kennis

 • vormen van verlies
 • rouwprocessen

Doula kennis

 • visie op de dood
 • omgaan met rouwenden

Module 4:

Doula kennis

 • Fysiologie
 • Pathologie tijdens zwangerschap

Rouw en verlies kennis

 • Verlies in 1e, 2e en 3e trimester

Module 5:

Doula kennis

 • vormen van verliesgeboortes

R&V doula vaardigheden

 • hoe ondersteun je bij een verliesgeboorte

Module 6:

Doula kennis

 • Pathologie bij de baring

Rouw & verlies kennis

 • overlijden tijdens of vlak na geboorte ‘gepland’
 • overlijden tijdens of na geboorte onverwachts

 

Module 7:

R&V doula vaardigheden

 • werken met verlies-supportplan

Module 8:

R& V Doula vaardigheden

 • Abortus, zwangerschaps- afbreking bij medische diagnose
 • emoties en je eigen visie

Module 9:

Rouw en verlies kennis

Over Rouw; definities, modellen, fasen en rouwtaken

Module 10:

Rouw en verlies kennis

 • praktische zaken wie wat, hoe, wanneer
 • wetgeving
 • uitvaart

Module 11:

R&V Doula vaardigheden

 • Wie draagt mij nog?

Module 12:

R&V doula kennis/ vaardigheden

Terug de wereld in, ondersteunen van transformatie, reintegratie en herintreden in sociale leven

Module 13:

Doula vaardigheden

Introspectie

Module 14:

Rouw en verlies en de toekomst;

 • hechting
 • volgende zwangerschappen

Module 15:

 • Rituelen en gebruiken

Module 16:

 • Zelfzorg
Starten met de opleiding

Deze specialisatieopleiding over rouw en verlies door In Bloei en Doula Lau, gaat eens per twee per jaar van start. We kiezen ervoor ons helemaal te focussen op het ondersteunen van deze ene groep en alles wat zij in het jaar, anderhalf jaar na de start van deze specialisatie tegenkomen. De vaste, veilige groep en mentorsupport van Doula Lau zorgt dat alles gedeeld kan worden en er ook voor het werken en toekomstige ervaringen op het gebied van rouw en verlies een netwerk om op terug te vallen ontstaat. Collega’s kunnen veilig hun ervaringen delen en elkaar steunen bij het (leer)proces.

Opleidingseisen

Om onze hybride specialisatieopleiding tot rouw-en-verlies-doula met goed gevolg af te sluiten, gelden de volgende eisen:

 • Je doorloopt de online lessen
 • Je neemt actief deel aan de praktijkonderdelen en opdrachten.
 • Je bent aanwezig bij minimaal acht online intervisiebijeenkomsten.
 • Je woont de drie verplichte praktijk-lesdagen op locatie bij.
 • Je doorloopt het programma voor persoonlijke ontwikkeling, in contact met je mentor.
 • Als er professionele rouw of verlies ervaringen voorkomen tijdens de opleidingsperiode deel je jouw ervaringen in de groep (er hoeven geen stages met verlies worden gezocht).
 • Je schrijft een eindverslag over wat rouw en verlies voor jou is en hoe je het geleerde mee kan nemen in het werkveld, schrijft een verwijskaart of komt tot een andere vorm van werkbare tool voor in jouw praktijk.
 • Je bent pro-actief in het benaderen van je mentor.
 • Je haalt de (open boek online) eindtoets van theoretische en praktijkkennis.
 • Je rondt je studie in maximaal achttien maanden af.

Studenten worden beoordeeld op lesinzet en aanwezigheid, deelname aan intervisie en contact met mentor, het persoonlijk schrijven, en de eindtoets.

Studieduur

De modules van deze specialisatie-opleiding zijn zo opgezet, dat je ze stap voor stap kunt doorlopen op een plaats en tijd die bij jou passen. De data van de praktijkdagen staan daarbij wel vast. Reken op een gemiddelde studiebelasting van zes uur per week.

De opleidingsduur is maximaal achttien maanden, daarna ben je vrij zelf een intervisie met elkaar te vormen voor voortdurende steun. Het online studiemateriaal blijft tot het moment van afstuderen of met een maximum van achttien maanden voor jou beschikbaar.

Diplomering

Als je aan alle opleidingseisen hebt voldaan én het eindgesprek positief verloopt, ontvang je een diploma. Vanaf dat moment ben je en ben je gecertificeerd Rouw-en verlies-doula en voegen wij de extra specialisatie voor je toe op de zoekkaart.

Wat rouw-en-verlies-doula’s zeggen over hun vak

Wanneer aanstaande ouders rauw durven zijn en je toelaten op hun reis en in hun emoties, voel ik me diep vereerd en dankbaar dat ik er voor hen mag zijn.”

– Doula Lau

Het is alsof, wanneer je schaamte en taboe voorbij bent en open durft te zijn over de dood, alsof je in een andere wereld toetreedt. Een wereld waar je weet dat niks maakbaar is en dankbaarheid de boventoon voelt. Het is niet eng, het is een prachtige ervaring die tegelijkertijd kwetsbaarheid, nederigheid, tederheid en dankbaarheid samenbrengt

– Doula Farola

Praktische informatie

Eerstvolgende startmogelijkheid: 23 februari 2024

Vooropleiding

Je dient al geboorte doula te zijn voor het volgen van deze specialisatieopleiding. Ook nodigen de docenten je na inschrijving eerst uit tot een motivatiegesprek voordat er overgegaan wordt tot echt inschrijven in de specialisatieopleiding.

Lessen, locatie en begeleiding

De opleiding is opgedeeld in zestien online modules die elk een of twee lessen bevatten. De lessen zullen wekelijks beschikbaar komen over een periode van 30 weken. Zij blijven vanaf de start nog achttien maanden tot je beschikking. Daarnaast zijn er drie verplichte praktijk-lesdagen op locatie: de startdag en 2 praktijkdagen op 28 en 29 juni 2024. De lesdagen zijn van 9.30 uur tot 16.30 uur en worden gehouden in de opleidingslocatie in Delft.

Koffie, Thee en lunch

Wij zorgen tijdens de drie verplichte live lesdagen voor koffie en thee met iets lekkers erbij. De lunches zijn ‘potluck’. Voor de potluck lunch vragen we je iets mee te brengen om met elkaar te delen. We maken dan een buffet, zodat we samen van een heerlijke lunch kunnen genieten. (dieetwensen kun je met de groep communiceren of desgewenst toch voor een eigen lunchtrommel zorgen).

Kosten

Een overzicht van de kosten en de betalings- en annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

Lees hier wat studenten vertellen over de In Bloei opleidingen. Of bekijk de veelgestelde vragen op onze FAQ-Pagina.

Terug naar het totale opleidingsaanbod