Postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist opleiding

Wil je een goede hechting en goede start voor het hele gezin ondersteunen? Wil je ouders helpen vertrouwen te vinden in hun vaardigheden als experts van hun eigen kindje en hun eigen stem in de opvoeding te vinden? Wil je hen ondersteunen om vol zelfvertrouwen achter de keuzes die ze maken over wel/niet samen slapen, welke voeding en oppakken als de baby huilt? Hen informatie over de ontwikkeling van hun kindje bieden waar ze echt wat mee kunnen? Zodat ze niet meer aan zichzelf gaan twijfelen als er weer eens een ‘laat maar huilen dat is goed voor de longetjes’ hun kant opkomt? Dan is de beroepsopleiding tot postpartum-doula van In Bloei zeker wat voor jou!

Word een geweldige postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist met ons uitgebreide hybride leertraject

In deze Postpartum-doula-opleiding van In Bloei is in een hybride vorm gegoten. We starten met een zoom-sessie om elkaar vanaf de eerste dag te leren kennen. Dan kan je een groot deel van de lessen online volgen. Na een aantal weken ontmoeten je elkaar persoonlijk. Drie lesdagen op locatie in met je eigen groep samen gegeven. Zo doorloop je samen een bijzonder traject, dat jou opleidt tot Postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist.

Professionaliteit en kwaliteit staan centraal in onze werkwijze en onderwijsprogramma’s. Alle benodigde basiskennis om het doulavak goed uit te kunnen uitoefenen, komt in onze opleiding dan ook aan bod. We hebben ons daarbij gespecialiseerd in het psychosociale aspect van het doulavak. Specifieke kennis en methodieken op dit vlak, zijn onderdeel van onze opleidingen. Ook kan je inschrijven voor de ondernemersscholing, waarin je tools krijgt. Zo kan je de hobbels van het runnen van je eigen onderneming overwinnen en van jouw passie je beroep maken.

2017-10-07-In-Bloei-lesdag-3-4-16_edit

Wil jij postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist worden? Schrijf je dan nú vast in voor de opleiding in juni 2024 in Delft!

Schrijf je in

Visie achter de Postpartum-doula en baby verzorgingsspecialist opleiding In Bloei

Wij willen aanstaande ouders zonder oordeel en met 100% support bij kunnen staan. Daarom bevat de doula-opleiding een uitgebreid leertraject, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. Zo word je een geweldige doula. De visie en kernwaarden van Doula-opleiding In Bloei vind je op de home pagina.

Opleidingsprogramma

De hybride Postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist opleiding omvat dertien online hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft 4 tot 7 lessen die afwisselend gericht zijn op gezonde groei en ontwikkeling van de hechting, van de groei van de baby en op de diversiteit aan emoties waar ouders mee te maken krijgen. Van de basis ‘hoe verschoon je een luier’ tot ‘hoe kan je ouders babymassage aanleren’ wordt de babyverzorging uitgediept. Ook zorgen voor premature kindjes en tweelingzorg komt aan bod.
Naast de online lessen, krijg je drie lesdagen van 9.30 tot 16.30 uur. Deze dagen hebben een workshopachtig karakter, met de nadruk op de beroepspraktijk. Massages, lichaamswerk, casuïstiek, vragen naar aanleiding van de lesstof, oefenen met babyverzorgingsvaardigheden en gezamenlijk recepten koken staan op het programma.
Een belangrijk praktijkonderdeel zijn twee volledige stagetrajecten waarin je cliënten begeleidt met minimaal drie postpartum-diensten.

De studenten krijgen een inlogcode voor de In Bloei Academie waar de online lessen te vinden zijn. Tevens ontvangen studenten na de stageperiode ook een opleidingsreader met naslagwerk. Hierin zijn de bijzonderheden die je mogelijk wel nodig gaat hebben, maar die niet uit je hoofd te leren zijn samengevat. Het digitale lesmateriaal blijft tot afstuderen of maximaal achttien maanden vanaf de start van de opleiding beschikbaar. Iedere student krijgt een mentor toegewezen, die haar tijdens de opleiding begeleidt. Ook maakt iedere student onderdeel uit van een intervisiegroep om kennis en ervaring mee uit te wisselen.

Opleidings-deelgebieden en onderwerpen die aan bod komen:

Postpartum-doula kennis

 Zoals kennis over: (veilige)hechting, postpartum hormonen, kerntaken van het vak, emoties in het eerste jaar, postpartum fysiologie en pathologie, zowel fysiek als emotioneel, opvoedingsstromingen en werken met een hechtingsplan en postpartumondersteuningsplan.

Babyverzorgingskennis

Zoals basis babyverzorging, babygebaren en babytaal, babymassage, ontwikkeling van de baby (motorisch, cognitief, sociaal-emotioneel), voeding, slaapritme, huilen en mogelijke oorzaken en ondersteunen bij het opzetten van een dag-en slaapritme.

Doula vaardigheden

Zoals communicatievaardigheden, verbinding, lichaamswerk- en massage, emotionele veerkracht en zelfzorg, emotionele ondersteuning.

 

En nog veel meer..

Mentorprogramma

Je krijgt tijdens je opleiding bij In Bloei een persoonlijke mentor toegewezen. De mentor is zelf een ervaren postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist. Zij begeleidt en ondersteunt je van de eerste lesdag tot laatste stage; dus je gehele studie. Zij staat altijd voor je klaar.

Meer weten? Ontmoet het In Bloei team!

Opleidingseisen

Om onze beroepsopleiding tot postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist met goed gevolg af te sluiten, dien je alle online lessen en praktijkdagen gevolgd te hebben. Voor de praktijkdagen geldt dat je maximaal een halve lesdag mag missen (oftewel maar een keer te laat kan komen of eerder weg kan).

Studenten moeten als doula-in-opleiding ondersteuning bieden bij minimaal twee gezinnen. Je doet eerst een kennismakingsgesprek van 1 uur, en gaat de cliënt met jou in zee dan biedt je 3 diensten van minimaal 2 uur per keer, met een totaal van 9 ondersteuningsteuningsuren per gezin. In totaal dien je in je stages dus 20 uur postpartum ondersteuning vorm te geven.  Per gezine en per dienst maak je een verslag. Doula-opleiding In Bloei toetst je praktijk en daarnaast de onderliggende theoretische en praktijkkennis met een (open boek) eindtoets.

Studenten worden beoordeeld op lesinzet en aanwezigheid, vormgeven aanslagen en contact met mentor, en de eindtoets. Ook wordt er getoetst in hoeverre je tijdens alle onderdelen van de opleiding blijk geeft van de In-Bloei-kernkwaliteiten Integer, Betrokken, Loyaal en Eerlijk.

Studieduur

De opleidingsduur van de In Bloei opleiding tot geboortedoula is gemiddeld tussen de negen en twaalf maanden, afhankelijk van het tempo waarin je stages zoekt en volgt. Reken op een gemiddelde studiebelasting van zes uur per week in de lesperiode van september tot april. Dit is buiten de drie vereiste stages. Deze zullen ook gemiddeld zo’n 28 tot 32 uur vragen per stage. Studenten van de klassikale opleiding krijgen een online account op de In Bloei Academie met de sheets en handouts van de lessen. Het digitale studiemateriaal blijft achttien maanden beschikbaar, vanaf de eerste lesdag.

Er wordt van de je verwacht, dat je binnen die achttien maanden afstudeert. In die periode loop je ook twee stages. Omdat van een doula onafhankelijkheid en zelfstandigheid verwacht wordt, is het zelf regelen van twee postpartum stages onderdeel van de opleiding. Vanaf de 4e online les kun je beginnen met je stages.

Diplomering

Als je aan alle opleidingseisen hebt voldaan én het eindgesprek positief verloopt, ontvang je een diploma en ben je gecertificeerd Postpartum doula en babyverzorgingsspecialist! Je kunt met vertrouwen starten aan een carrière als professioneel doula en je aanmelden voor het kwaliteitskeurmerk In Bloei Doula®.

Tijdens de postpartum-doulaopleiding bij In Bloei loop je samen met een groep gelijkgestemden een bijzonder traject, dat jou opleidt tot postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist.
Wij willen anderen volledig zonder oordeel en met 100% support bij kunnen staan. Daarom biedt de postpartum-doulaopleiding een uitgebreid leertraject aan, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. En zo word je een geweldige postpartum-doula en leer je ondersteuning bieden bij babyverzorging in dat eerste jaar.

We bieden bij In Bloei al enige tijd scholing voor In Bloei studenten of In Bloei afgestudeerde doula’s: je kunt je pakket als geboorte-doula uit breiden tot postpartum-doula. Wij bieden huidige of oud-studenten deze gehele opleiding aan met een flinke korting.
Je krijgt dus alle lesstof met daarin enkele onderdelen herhaling, maar ook weer vanuit een andere focus en andere verbinding met je cliënten.

Wat doula’s zeggen over hun vak

“Deze opleiding volgen is een logisch vervolg vanuit de ondersteuningsvragen die ik van mijn geboortedoula cliënten kreeg. Nu heb ik ook hen nog meer te bieden.”

– Hamania- doula Ismay

“Dit is het enige vak ter wereld wat ik ken, waar je gewoon betaald wordt omdat je liefde geeft aan een gezin.”

– Doula Nagomi- Laura

Praktische informatie

Vooropleiding

Een voorafgaande HBO-opleiding is geen voorwaarde voor inschrijving. Wel vragen we HBO-werk-en denkniveau, zodat onze studenten het niveau en het tempo van de opleiding goed kunnen volgen.

Locatie en tijden

De praktijklessen van de Postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist-opleiding worden gegeven in onze leslocatie in Delft. De drie lesdagen zijn van 9.30 tot 16.30 uur.

In juni 2024 gaat in Delft de volgende postpartum-doula en babyverzorgingsspecialist-opleiding van start. Deze groep heeft plek voor maximaal 12 studenten.

De lesdagen van deze opleiding in Delft zijn:
12, 13 en 14 september 2024

koffie, thee en lunch

Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers erbij. De lunches zijn ‘potluck’. Daarvoor vragen we je iets te eten mee te brengen om met elkaar te delen. We maken dan een buffet, zodat we samen van een heerlijke lunch kunnen genieten. Indien je dieetwensen hebt kun je iets maken wat je zelf mag hebben, je wensen delen in de groep of desgewenst toch een eigen lunchtrommel meenemen.

Kosten

Een overzicht van de kosten en de betalings- en annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen op onze FAQ-Pagina.

Terug naar het totale opleidingsaanbod