Doula-opleiding | online

Wil jij tot steun zijn in een levensveranderende gebeurtenis? Voel jij passie om aanstaande ouders bij te staan bij de geboorte? Wil je hen helpen om hun angsten te overwinnen en vol zelfvertrouwen de bevalling tegemoet te gaan? Dan wil je doula worden! Lees hier wat de erkende Doula-opleiding In Bloei je biedt!

Word een geweldige doula met ons uitgebreide leertraject

Doula-opleiding In Bloei biedt twee opleidingsvormen: klassikaal én online. De online opleiding biedt (met name het theoretische) deel van de opleiding online aan, via de digitale In Bloei Academie. Deze erkende opleiding tot geboortedoula biedt een uitgebreid leertraject aan, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. Zo word je een geweldige doula.

Professionaliteit en kwaliteit staan in onze werkwijze en onderwijsprogramma’s centraal. Alle benodigde basiskennis om het doulavak goed uit te kunnen uitoefenen, komt aan bod in de opleiding. We hebben ons daarbij gespecialiseerd in het psychosociale aspect van het doulavak. Specifieke kennis en methodieken op dit vlak, zijn onderdeel van onze opleidingen. Ook helpen we je om de hobbels van het runnen van je eigen onderneming te overwinnen zodat jij van je passie je beroep kunt maken. Onze erkende beroepsopleiding tot geboortedoula, kun je ook in klassikaal verband volgen.

Online-nw-768x403

Nu met vernieuwde en ge-update inhoud en aangevulde specialisatiemodules. Ook de meest complete opleiding tot doula van Nederland volgen? Schrijf je nu in

Schrijf je in

Visie achter doula opleiding In Bloei – online

Wij willen aanstaande ouders zonder oordeel en met 100% support bij kunnen staan. Daarom bevat de doula-opleiding een uitgebreid leertraject, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. Zo word je een geweldige doula. De visie en kernwaarden van Doula-opleiding In Bloei vind je op de home pagina.

Opleidingsprogramma

Week-voor-week-programma

De online Doula-opleiding In Bloei bevat twintig hoofdstukken en vier specialisatiemodules. En biedt een week-voor-week-lesprogramma, waarin je elke week een nieuwe les ontvangt. Zo verdiep je in een periode van 25 weken je kennis en kunde. Het is een stap-voor-stap-programma, om ook het verwerkingsproces en je persoonlijke groei en ontwikkeling optimaal te ondersteunen. Reken op een gemiddelde studiebelasting van zes á acht uur per week.

Het programma biedt veel afwisseling met een online aanbod van theoretische informatie, video’s, audio’s en (spel)opdrachten die je in je eigen tijd kunt doorlopen. Je ontvangt een huiswerkboek en online readers. Je gaat ‘met en van elkaar leren’ via online intervisiebijeenkomsten met de mentor en online bijeenkomsten met de klas. Ook zijn er coach calls – live Q&A sessies gericht op verdiepende praktijkthema’s – en heeft iedere student toegang tot een online forum voor kennisuitwisseling. Vanaf de vierde les mag je stages gaan lopen. Deze organiseer je zelf.

Natuurlijk kun je niet álles leren via film of online verbinding. Daarom bieden we als onderdeel van de online opleiding ook drie verplichte praktijklesdagen aan, waarin we met alle praktijkoefeningen en rollenspel op het gebied van communicatie, massage, houdingen en andere ondersteuningstechnieken aan de slag gaan. De data voor deze dagen staan vast (zie praktische informatie).

Globale indeling van opleiding:

Hoofdstuk 1 tot en met 4

 • Doula kennis

 Kerntaken en grondhouding

Opbouw van begeleiding en basiskenniscommunicatie

 • Geboorte kennis

Het fysiologische geboorteproces, hormonen en emoties

 • Doula vaardigheden

Basis van ondersteunen bij geboorte 

Hoofdstuk 5 tot en met 8

 • Geboorte kennis

Inzicht in fysiologische processen

 • Doula kennis

Ondersteunen van het fysiologische proces

Coachingtools en houdingen

 • Doula vaardigheden

Verbinding en Communicatie met cliënten en zorgverleners

Hoofdstuk 9 tot en met 12

 • Geboorte kennis

Kennis en informatie over de functie van pijn en pijnbestrijding

 • Doula kennis

(Fysiek) ondersteunen bij pijn

Emotionele processen

welke ondersteuningstechnieken wanneer inzetten

 • Doula vaardigheden

Aanraking en massage

Copingtechnieken

Coaching

Hoofdstuk 13 tot en met 16

 • Geboorte kennis

Pathologie bij de baring

Protocollen en medische handelingen

 • Doula kennis

(Fysiek) ondersteunen bij pathologie en medisch verloop

Geboorteplan

 • Doula vaardigheden

Aanraking en massage

(zelf)reflectie

Hoofdstuk 17 tot en met 20

 • Geboorte kennis

Postpartumperiode

Waterbevalling en andere speciale verzoeken of situaties

 • Doula kennis

Postpartumondersteuning en extra aandachtspunten

welke ondersteuningstechnieken wanneer inzetten

 • Doula vaardigheden

Opzetten van je bedrijf, wetgeving en klaar voor de start

Specialisatiemodule 1

Psychopathologie en pyschosociale ondersteuning

Specialisatiemodule 2

Rouw-en-verlies

omgaan met verliesgeboorte

Specialisatiemodule 3

Inclusiviteit, discriminatie en racisme

Specialisatiemodule 4

Stuitconsult

Starten met de opleiding

De online Doula-opleiding in Bloei, gaat minimaal twee keer per jaar van start. We kiezen voor vaste momenten in het jaar, omdat we waarde hechten aan het groepsproces. Door gelijktijdig te starten, kunnen studenten min of meer gelijk optrekken, zodat zij hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen bij het (leer)proces. De eerste online opleiding startte in april 2019. We hebben dus ruime ervaring met deze vorm van beroepsonderwijs. De data vind je onderaan deze pagina bij de praktische informatie.

Persoonlijk contact en ondersteuning

Persoonlijk contact blijft cruciaal, ook in de online opleiding tot geboortedoula. Er zijn drie verplichte lesdagen waarin we elkaar persoonlijk ontmoeten. Ook zijn er regelmatig online bijeenkomsten met je klas én met de intervisiegroep en mentor. Daarnaast zijn er maandelijks coach-calls waarin je al je vragen kunt stellen. Uiteraard is er ook persoonlijk contact met de mentoren.

Mentorprogramma

Iedere student krijgt een persoonlijke mentor toegewezen. Je krijgt een sterke basis middels een mentorschapsprogramma, met veel aandacht voor je persoonlijke leerdoelen, specifieke vaardigheden en hoe je voor jezelf kunt zorgen zodat je er kunt zijn voor anderen!

De mentor begeleidt en  je je gehele studie, met alle aandacht voor jouw beroepsmatige en persoonlijke ontwikkeling. Met online contacten, persoonlijk of met je groep, per telefoon of whatsapp, en waar mogelijk ook in “live-contact.”

Meer weten? Ontmoet het In Bloei team!

Opleidingseisen

Om onze online beroepsopleiding tot geboortedoula met goed gevolg af te sluiten, gelden de volgende eisen:

 • Je doorloopt de gehele online opleiding
 • Je doet de oefeningen en testen, je laat blijken dat je begrijpt waar het om gaat en maakt je kennis en vaardigheden eigen .
 • Je bent aanwezig bij minimaal acht online intervisiebijeenkomsten.
 • Je bent aanwezig bij de coach-calls en levert daar een bijdrage aan.
 • Je woont de drie verplichte praktijk-lesdagen op locatie bij.
 • Je doorloopt het programma voor persoonlijke ontwikkeling, in contact met je mentor.
 • Als doula-in-opleiding bied je ondersteuning bij drie stagebevallingen (elk bestaande uit drie voorgesprekken, ondersteuning bij geboorte en twee nagesprekken). Hiervan maak je drie verslagen.
 • Je bent pro-actief in het benaderen van je mentor.
 • Je haalt de (open boek online) eindtoets van theoretische en praktijkkennis.
 • Je rondt je studie in maximaal achttien maanden af.

Studenten worden beoordeeld op lesinzet en aanwezigheid, deelname aan intervisie en contact met mentor, de stages, en de eindtoets. Ook wordt er getoetst in hoeverre je tijdens alle onderdelen van de opleiding blijk geeft van de In-Bloei-kernkwaliteiten Integer, Betrouwbaar, Loyaal en Eerlijk.

Studieduur

De modules van de online Doula-opleiding In Bloei zijn zo opgezet, dat je ze stap voor stap kunt doorlopen op een plaats en tijd die bij jou passen. De data van de praktijkdagen staan daarbij wel vast. Reken op een gemiddelde studiebelasting van zes tot acht uur per week. Dit is buiten de drie vereiste stages. Deze zullen ook gemiddeld zo’n 28 tot 32 uur vragen per stage.

De opleidingsduur ligt tussen de negen en achttien maanden, afhankelijk van het tempo waarin de doula-in-opleiding stages zoekt en volgt. Indien je snel met stages start kan je zeker binnen twaalf maanden klaar zijn met de opleiding. Wil je minder dan de gemiddelde wekelijkse studiebelasting van zes tot acht uur? Dan volg je de lessen op je eigen tempo of kan je zelf de tweede en derde stage pas na de afronding van de theorie plannen. We hebben hiervoor een handige flowchart beschikbaar met alle deadlines. Het online studiemateriaal blijft tot het moment van afstuderen of met een maximum van achttien maanden voor jou beschikbaar.

Diplomering

Als je aan alle opleidingseisen hebt voldaan én het eindgesprek positief verloopt, ontvang je een diploma. Vanaf dat moment ben je en ben je gecertificeerd geboortedoula en kun je met vertrouwen starten aan een carrière als professioneel doula. Ook kun je je aanmelden voor het kwaliteitskeurmerk In Bloei Doula®.

Wat doula’s zeggen over hun vak

Wanneer aanstaande ouders mij het vertrouwen geven om van dichtbij mee te mogen lopen in hun intieme reis tot ouders voel ik mij enorm bevoorrecht.”

– Doula Annechien Rouwen de Laat

Ook de vader was heel blij met mijn ondersteuning en had graag gewild dat ik ook bij hun eerste drie bevallingen aanwezig was geweest.

– Doula Mia Baar Meyer

Praktische informatie

Eerstvolgende startmogelijkheid: zie het inschrijfformulier

Vooropleiding

Een vooropleiding op HBO-niveau is niet verplicht om je aan te melden voor onze doula-opleidingen. Wel vragen we HBO-werk-en denkniveau. Dit is nodig om het niveau en het tempo van de opleiding goed te kunnen volgen.

Lessen, locatie en begeleiding

De opleiding is opgedeeld in twintig hoofdstukken en vijf specialisatiemodules. De lessen zullen per hoofdstuk wekelijks beschikbaar komen over een periode van 25 weken. Deze lessen blijven vanaf de start beschikbaar totdat je afstudeert of tot achttien maanden na je start. Daarnaast zijn er drie verplichte praktijk-lesdagen op locatie. De dagen vinden plaats op de opleidingslocatie in Delft.

Koffie, Thee en lunch

Wij zorgen tijdens de drie verplichte live lesdagen voor koffie en thee met iets lekkers erbij. De lunches zijn ‘potluck’. (Alleen niet in tijden van Corona, dan neemt ieder zijn eigen lunch mee). Voor de potluck lunch vragen we je iets mee te brengen om met elkaar te delen. We maken dan een buffet, zodat we samen van een heerlijke lunch kunnen genieten. (dieetwensen kun je met de groep communiceren of desgewenst toch voor een eigen lunchtrommel zorgen).

Kosten

Een overzicht van de kosten en de betalings- en annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

Lees hier wat studenten vertellen over de opleiding. Of bekijk de veelgestelde vragen op onze FAQ-Pagina.

Terug naar het totale opleidingsaanbod