Doula opleiding – klassikaal

Geboortecoach, doela, dula of doula. Heb je gelezen dat er een beroep bestaat waarbij je vrouwen bij kan staan bij de geboorte? Wil je een steun zijn in een levensveranderende gebeurtenis van een vrouwenleven? Wil je aanstaande moeders helpen het vertrouwen in hun lijf te vinden, angsten over de bevalling te overwinnen? Wil je aanstaande ouders ondersteunen om met jou aan hun zijde vol zelfvertrouwen de bevalling in te gaan?

Dan is doula opleiding In Bloei zeker de juiste opleiding voor je!

Hoe word je een geweldige doula: uitgebreid leertraject

Doula opleiding In Bloei biedt 2 opleidingsvormen: klassikaal én online. In de klassikale opleiding ontmoeten we elkaar persoonlijk. Met een groep gelijk gestemden loop je samen een bijzonder traject door, dat jou opleidt tot doula. Wij willen anderen volledig zonder oordeel en met 100% support bij kunnen staan. Daarom biedt de doula opleiding -klassikaal een uitgebreid leertraject aan, waarin je zelf ook een groeiproces door zult maken. Zo word je een geweldige doula.

We helpen je stapje voor stapje de hobbels van het runnen van je eigen onderneming te overwinnen zodat jij van je passie je beroep kunt maken. We bieden bij de doula opleiding een fijne groep vrouwen om de reis tot doula samen te maken.

Je vindt een warm nest van In Bloei doula’s (to be) om je bij aan te sluiten.

2017-10-07-In-Bloei-lesdag-3-4-16_edit

Als jij doula wil worden, schrijf je dan nú in voor de opleiding in Arnhem eind april of in september in Rotterdam!

Schrijf je in

Visie achter doula opleiding In Bloei – klassikaal

De visie van doula opleiding In Bloei, de kernwaarden en de opzet van de klassikale opleiding vind je op de home pagina. Hier lees je ook meer over het speciale Groei en Bloei programma dat zo kenmerkend is voor deze doula opleiding.

Opleidingsprogramma

De doula opleiding klassikaal omvat 13 lesdagen van half 10 tot 5.

De lesdagen zijn steeds een aaneengesloten vrijdag en zaterdag in de maand (m.u.v. de massage les, die altijd één enkele dag is).

De dagen hebben een workshopachtig karakter, met een gebalanceerde afwisseling tussen theorie en praktijk.

We hebben twee opleidingslocaties voor de lessen.

De lessen in Arnhem starten jaarlijks in maart (wegens Corona start dit jaar de maart lichting eind april), de lessen in Rotterdam starten steeds in september.

Globale indeling van de lesdagen:

Les dag 1 en 2:

 • Kennismaking  en motivatie
 • Rol en eigenschappen van een doula
 • Basishouding en kerntaken
 • Emotionele ondersteuning
 • Basisproces en doula handelingen
 • Communicatie 1

Les dag 3 en 4:

 • Fysiologie van de baring en hormonen
 • Praktisch ondersteunen en start van de bevalling
 • Coaching 1
 • Communicatie 2

Les dag 5 en 6:

 • Communicatie 3
 • Ondersteuning en partner
 • Rol van de partner
 • Pijnbestrijding natuurlijk
 • Pijnbestrijding medicinaal

Les dag 7:

 • De kracht van aanraking
 • Praktische tools
 • Massages

Les dag 8 en 9:

 • Pathologie en plateau’s
 • Inleiding
 • Keizersnede
 • Geboorteplan en informed consent

Lesdag 10 en 11:

 • Rouw en verlies
 • Self care
 • Communicatie 3
 • Natraject, Het gouden uur
 • Bijzondere situaties 1

Lesdag 12 en 13:

 • Rollenspellen
 • Bijzondere situaties 2
 • Doula en geloof/ spiritualiteit
 • Stuit- en overtijd consult

Mentorschapsprogramma

Je krijgt een persoonlijke mentor toegewezen. Het mentorschaps programma van doula opleiding In Bloei bestaat er onder meer uit, dat je door een ervaren doula be-doula-ed wordt.

Het mentorschapsprogramma heeft onder meer veel aandacht aan jouw eigen processen, waaronder ook voor hoe je voor jezelf kunt zorgen. Zodát je er kunt zijn voor anderen! Het legt een sterke basis. De mentor begeleidt en ondersteunt van de eerste lesdag tot laatste stage; dus je gehele studie. Zij heeft alle aandacht voor jouw beroepsmatige en persoonlijke ontwikkeling.

Je wordt dus gedurende je hele studietijd gevolgd en kunt dié ondersteuning krijgen die jij nodig hebt. Je neemt ook deel aan een intervisiegroep om je ontwikkelingen te delen en om ervaringen uit te wisselen.

Meer weten? Ontmoet het In Bloei team!

Opleidingseisen

Je dient tenminste 90% van de lessen gevolgd* te hebben. Er wordt van je verwacht dat je als zelfstandig doula-in-opleiding minimaal drie stagebevallingen bijwoont. Waar je natuurlijk ook een verslag van maakt.

Daarnaast vraagt doula opleiding een eindproduct in de vorm van een geboortecursus of eindtoets.

Je hebt in totaal, vanaf de eerste lesdag gerekend, 18 maanden om de opleiding af te ronden. In die periode loop je dus ook 3 stages. Je wordt beoordeeld op lesinzet en aanwezigheid, deelname aan intervisie en contact met mentor, de stages, en de eindtoets/ geboortecursus. Als dit alles met voldoende beoordeeld is en het eindgesprek positief verloopt, ontvang je een diploma.

*voor de klassikale opleiding geldt dat het eerste lesweekend en de massagedag les 7 niet gemist mogen worden. Deze zijn benodigd voor de stages en in moeten halen van deze les indien gemist kan mogelijk extra kosten voor de student meebrengen, bv. zoals het bijkopen van de gemiste lessen in de online leeromgeving.

Studieduur

Afhankelijk van het tempo waarin je stages zoekt en volgt, is de opleidingsduur gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden. Vanaf het 1e weekend kan je beginnen met je stages. Die regel je zelf.

Er is veel digitaal studiemateriaal dat 18 maanden vanaf de eerste lesdag beschikbaar blijft. Er wordt van de je verwacht, dat je binnen die 18 maanden afstudeert.

Studenten van de klassikale opleiding krijgen kosteloos een online account op de In Bloei academie met de sheets en handouts van de lessen.

Studenten hebben tevens de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de onderdelen van de online opleiding (zodat je thuis extra lesstof nog na kunt lezen, filmpjes van de massage terug kunt zien etc.) de kosten hiervoor zijn € 150,- per jaar.

Wat studenten vertellen over de opleiding

“De docenten zijn bevlogen docenten! Ze hebben zelf jarenlang ervaring en daardoor hebben ze veel te delen en aan te bieden. De opleiding is met een lach en een traan. Grappige momenten en momenten dat er veel compassie is voor elkaar.

Wat ik ook zo bijzonder vind, is dat je een mentor toebedeeld krijgt. Zo fijn!! En… alles is online terug te vinden… van alles wat we geleerd hebben is er een naslagwerk. In één woord… niet nadenken welke opleiding… maar gewoon DOEN… bij IN BLOEI en GROEI !!”

– Anita

Praktische informatie

Vooropleiding

Vooropleiding. Een voorafgaande HBO-opleiding is niet verplicht. Wel vragen we HBO-werk-en denkniveau, dit is nodig om het niveau en het tempo van de opleiding goed te kunnen volgen.

Lessen en begeleiding

De studenten krijgen een inlog op de In Bloei academie waar korte samenvattingen van sheets of handouts met lesstof online beschikbaar zijn. Tevens ontvangen studenten een opleidingsreader. Het digitale materiaal blijft tot afstuderen of maximaal 18 maanden vanaf de start van de opleiding beschikbaar.
Iedere student krijgt een mentor toegewezen, die haar tijdens de opleiding begeleidt en een intervisiegroep om kennis en ervaring mee uit te wisselen.

Locatie en tijden

De lesdagen van het opleidingsjaar 2020-2021 (Klassikaal) zijn op:
2020: 11 en 12 september; 9 en 10 oktober; 6 en 7 november; 11 december.
2021: 8 en 9 januari; 5 en 6 februari; 19 en 20 maart (bedrijfsdagen); 9 en 10 april.

De lestijden zijn altijd van 09.30 tot 16.30 uur

Onze tweede leslocatie in Arnhem opent dit jaar zijn deuren.
Mandy is een geweldige doula en bevlogen docent. De dependance locatie is een mooie grote ruimte, waar we besloten hebben een groep van maximaal 8 studenten toe te laten zodat we redelijk zeker zijn dat alle lessen doorgang kunnen vinden ondanks Corona maatregelingen.
De lesdata voor 2021 in Arhem zijn:
30 april en 1 mei, 11 en 12 juni, 2 en 3 juli, 10 en 11 september, 8 en 9 oktober, 5 november, 26 en 27 november.

In september 2021 gaat in Rotterdam de volgende klassikale opleiding van start. Deze groep heeft plek voor maximaal 14 studenten.

De lesdagen van de klassikale opleiding Rotterdam 2021-2022 zijn:
2021; 10 en 11 september, 8 en 9 oktober, 5 en 6 november, 10 december
2022; 7 en 8 januari, 4 en 5 februari, 8 en 9 april

Verzorging

Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers erbij.

De lunches zijn “potluck”. (behalve in tijden van Corona, dan is het eigen lunchtrommels). Daarvoor vragen we je iets te eten mee te brengen om met elkaar te delen. We maken dan een buffet, zodat we samen van een heerlijke lunch kunnen genieten. Indien je dieetwensen hebt kun je iets maken wat je zelf mag hebben, je wensen delen in de groep of desgewenst toch een eigen lunchtrommel meenemen.

Kosten

Een overzicht van de kosten en de betalings- en annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Veelgestelde vragen

We hebben een ondersteuningsprogramma opgezet met 8 uitgewerkte eigenschappen voor een succesvolle doula. En handvatten hoe dit vorm te geven. Als doula heb je vooral je hart en je handen en we willen jullie ondersteunen met praktische tools. Maar zeker ook leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, met spanning van het op wacht staan en de balans met thuis en met lastige doula situaties om kunt gaan. Vol zelfvertrouwen aan dit vak starten en met de tools en het netwerk om alles aan te kunnen wat op je pad komt.

De opleiding is zo opgezet dat elke student werkt vanuit eigen mogelijkheden en vaardigheden. We werken met “groei en bloeilijsten” om je ontwikkelingen voor jezelf en je mentor goed in kaart te brengen. Deze zijn onderdeel van je eigen Groeibox en kan je bespreken met je mentor en intervisiegroep, voor de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden. Met je Bloeibox kan je de persoonlijke leerlijn bijhouden. Zo krijg je zelf zicht op alle competenties die je al beheerst en in kunt zetten of verder ontwikkelen.

Terug naar het totale cursusaanbod